Jaz in čustveno inteligentni robot

Kdo je boljši,  človek ali robot?

V šahu je računalnik prvič premagal šahovskega mojstra leta 1997. Od leta 2006 premagajo šahovski programi na pametnih telefonih, kogarkoli. V igri go je šele lani uspelo računalniku premagati najboljšega mojstra. 

Kaj pa ko gre za prepoznavanje čustev ...

... na primer jeze, strahu, žalosti, veselja, gnusa, presenečenja, prezira? Skoraj samoumevno nam je, da smo na tem ’človeškem področju’ ljudje boljši od strojev.  

Ker sem zelo senzibilen, ker imam dosti znanja in izkušenj, bi si upal tekmovati z računalnikom v prepoznavanju čustev in recimo, da bi bil boljši. Vsekakor ne bo dolgo tako. Prav gotovo bi me robot premagal že sedaj v ustreznih, nadzorovanih razmerah (osvetlitev brez senc, frontalna slika brez večjega premikanja glave): 

Ko bodo te omejitve premagane, bodo računalniške aplikacije zaznavale čustva tudi v spremenljivih naravnih okoliščinah.  Takrat bodo roboti presegli moje ali vaše zmožnosti v prepoznavanju čustvenih izrazov, tudi tistih zelo prikritih ali hipnih.

Ampak kot osebni trener (coach) bom še vedno boljši od njih, ker ne gre samo za čustva, marveč tudi za kontekst. Kontekst razbiram skozi pogovor in iz vaših opisov vašega življenja. Za čustveno inteligentne robote bo prepoznavanje konteksta iz pogovora zelo trd oreh.  Kar je zame dobro, ker ne bodo mogli še tako kmalu delati kot osebni svetovalci :) 

Pa je res tako? Kaj pa če bodo zavzeli to področje že v naslednjem desetletju? Potem ne bomo več potrebovali psihologov, psihoterapevtov, svetovalcev, osebnih trenerjev, kadrovikov, lovcev na talente, …  

Že danes obstajajo aplikacije, ki iz vaše Facebook strani sestavijo vaš natančen psihološki profil. Preverite tukaj: 

Če dosti uporabljate FB in imate všečkanih veliko strani, potem bo vaš psihološki opis zelo natančen, v nasprotnem primeru pa manj. 

Sedaj pa si predstavljajte čustveno inteligentnega robota, ki na osnovi vaših digitalnih sledi, ki jih puščate na spletu (všečki na Facebooku, čivki na Twitterju, slike objavljene na Instagramu, …), odlično pozna vaš značaj in vaš način razmišljanja. Enako odlično pozna tudi vaše družinske člane in vaše poslovne partnerje. Če bo poleg tega robot spremljal vašo e-korespondenco, bo zelo dobro poznal dinamiko vaših odnosov. 

Torej, čustveno inteligentni robot vas bo poznal boljše, kot se poznate sami, enako poglobljeno bo poznal ljudi v vaši socialni mreži, poleg tega bo znal prebrati vaša čustva, tako tista odkrita kot prikrita. Kaj je še potrebno? Zastavil vam bo par vprašanj, tako kot bi vam jih jaz, in iz vaših zavestnih in nezavednih odzivov bo razbral, kaj čutite in kaj si mislite. Potem vas bo korak za korakom vodil, da boste spremenili svoja prepričanja in svoje čustvene odzive. 

Imate do tega predsodek? Imate raje živega človeka kot robota? Razumljivo, tudi jaz imam raje stik z živim človekom. Poleg tega pa takšen robot še ne obstaja.  

Toda pozor. Ko rečemo čustveno inteligentni robot, si običajno predstavljamo kovinskega robota iz znanstveno fantastičnih filmov. Toda bodoče čustveno inteligentni roboti bomo težko ločili od živih ljudi. Kot primer, morda bom jaz imel svojega avatarja. Če se boste povezali z menoj prek Skypa, ne boste vedeli, ali sem na drugi strani jaz ali moj avatar, ker bo se bo naučil, da bo povsem imitiral mene: 


Čustveno inteligentni robot se bo znal v realnih situacijah odzivati tako dobro kot jaz in vam bo znal tudi svetovati tako dobro kot jaz, ali še bolje :)

Kot primer, kako lahko virtualna resničnost dokaj dobro imitira realno medosebno dinamiko si poglejte tukaj na primeru frizerskega svetovanja:  


Imate še vedno predsodke? Naravno, tudi sam bi bil zadržan. No, pravzaprav ne povsem. Čisto iz radovednosti bi želel preskušati takšnega čustveno inteligentnega robota. 

Pravzaprav bo imel čustveno inteligenten robot mnogo prednosti pred živim človekom. Trening z njim bo bistveno bolj zanimiv, dinamičen in učinkovit. Potopil vas bo namreč v virtualno realnost, kjer boste poglobili svojo čustveno inteligenco, empatijo, samozavest, testirali svoje nove odzive, … Kot primer si poglejte naslednji video, kjer so ljudje odkrivali, kako se počutijo njihovi bližnji, ki trpijo za napadi migrene in postali do njih bolj razumevajoči:  


Čustveno inteligentni robot bo lahko prilagajal svoj značaj vašemu, tako da se bosta odlično ujela. Mislili boste, da ste srečali sorodno dušo. Poleg tega ne bo doživljal čustvenih kriz in ne bo potreboval sam pomoči. Na voljo bo 24 ura na dan, tudi ob polnoči. Sprosti se bo učil in srkal najnovejša spoznanja in vam bo lahko bistveno bolj pomagal kot ’živi ljudje’, ki hitro zdrsnemo v kalupe določenih metod. Ob njem boste spoznali, da imamo živi ljudje  probleme s čustveno inteligenco. 

Ampak … zaenkrat tega še ni. Jaz pa sem. Tako da vam lahko s svojimi izkušnjami in znanjem še vedno pomagam. Do nadaljnjega, ko me bo enkrat po letu 2020 nadomestil čustveno inteligentni robot Primus 3.0.    😃


Hvala ker delite
in komentirate na FB
 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Meditacija št. 1 na svetu