To je (samo) reka življenja ...

Siddharta je stopil k reki in prisluhnil njeni govorici. 

Zelo pozorno je prisluhnil in prvič v življenju je zaslišal vse glasove reke, ... 

kako se zlivajo v en sam, nepretrgan tok življenja.


Siddharta je gledal v vodo in začele so mu prihajati slike iz njegove preteklosti, slika njegovega osamljenega očeta, ki žaluje za njim, za sinom, ki ga je zapustil. Slika njegovega sina, kako vneto, zaneseno in hkrati izgubljeno hiti za svojimi mladostnimi željami. Siddhartov odsev v reki se je začel zlivati s sliko očeta, sliko sina, sliko njegove ljubezni, sliko prijatelja in z vsemi drugimi ...

Vse slike so se zlivale v reko, polno hrepenenja, želja, trpljenja, hotenja ... Reka se je zlivala v jezero in naprej v večjo reko in naprej v morje, kjer je voda izparevala v nebo ... in se s kapljami rose in dežja vračala nazaj na zemljo, v izvir, v potok, v reko ... in še vedno je valovila v glasovih veselja, trpljenja, smeha in žalosti, dobrega in slabega, v tisočerih glasovih, ki so se spajali in pretakali na svoji poti k cilju, k oceanu, kjer bodo ponovno izpareli in se ponovno zavrteli v krogu hrepenenja, bolečine, veselja in žalosti, ...

Siddharta je poslušal reko in se stapljal z njo ... njegovo dušo je polnil globok mir in zlival se je v eno z reko življenja ...

Tako mojstrsko in poetično je Herman Hesse upodobil prizor, v katerem Siddharta doživi razsvetljenje. Čudovito je prepletel reko kot realnost in simbol s Siddhartovim miselnim tokom v eno doživljanje, v eno resničnost, ki je hkrati objektivna in subjektivna, je tok reke in je tok zavesti.

Predstavljajte si, da sedite ob bregu reke. Reka mirno teče, nikamor se ne premakne, a je hkrati nenehno v gibanju. V mislih potujete z reko naprej in hkrati ostajate tam, kjer ste. Fantastično! Pogled vam vedno znova zdrsi po reki navzdol, gibljete se, potujete ... in vedno znova se vam vrača tja, kjer ste, ostajate, mirujete. Premikate se, ne da bi se premaknili. Aktivni ste, ne da bi delovali.

Mirujete in opazujete.

Šepet vodnega toka, ki se vrtinči sam v sebi, šumljanje kamenčkov na dnu, pljuskanje valov na obalo, vse to se zliva z zvoki vetra, drevja, ptic, ... Šumenje in zvoki vas oblivajo z vseh strani ... Ne prihajajo od nekod, prihajajo od vsepovsod ... kot da ste v središču. Vse prihaja do vas. Samo odprti ste.

Odprti ste in v središču ste.

Vse to gibanje in mirovanje, različni zvoki in zlivanje v eno, vseobjemajočo zvočno kuliso je čudovito pomirjajoče in sproščujoče. Takrat se prebudi čisto na dnu vašega spomina nekakšno praobčutje, praspomin ... in vas vrne daleč nazaj, v čas pred časom, ko še niste vedeli zase, ko še niste bili, ko je bilo še vse zlito v eno, vi in vesolje.

Vrnete se v maternico (stvarstva).

Sedaj ste v maternici. Vsi šumi, vsi zvoki se zlivajo v en zvok: pretakanje krvi po žilah, bitje srca, gibanje peristaltike, udušeni zvoki od zunaj ... Ta en sam, univerzalni zvok vas obdaja z vseh strani in vi ste v središču. Ste v središču univerzalnega zvoka, brez misli, brez potrebe, da bi karkoli naredili, ker se vse dogaja samo od sebe, vse se giblje samo od sebe in hkrati vse ostaja tam, kjer je, mirno in stabilno.

Edinstveno doživljanje!

Je primarno zavedanje, neobremenjeno z mislimi in refleksijami.

Je primarni zvok življenja, ki je v pravem pomenu življenje samo, to je bitje srca in je pretakanje življenja, življenjske tekočine – krvi.

Je primarni univerzum, kjer je vse zaokroženo, vse je enako stran in enako blizu, na dosegu roke.

In je samo eno osnovno gibalo, ki vas sili iz še ne rojenega stanja v rojeno stanje.

Vsi smo deležni te univerzalne izkušnje, kako se rojeva subjektivnost iz pravoda, prastvarstva. Ta izkušnja je vtkana globoko v naše bitje in opisana na sto in en način v mitologiji, poeziji, skozi zgodbe vseh kultur.

To je zgodba o rojstvu jaza iz ne-jaza.

To je vaša ... in moja ... zgodba. To je večna zgodba, ki je bila, je in bo ... dokler bo človeški rod – rod pripovedovalcev zgodb.


Hvala ker delite

in komentirate na FB 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Meditacija št. 1 na svetu