Najprej je bila ... centrifuga

Centrifuga? WTF pa je to?

Perilo v pralnem stroju, ki se blazno hitro vrti.

Otroci na vrtiljaku, ki vreščijo od vznemirjena.

Jaz ali ti v avtu, ki ostro zavije in vas pritisne ob vrata.


Da, centrifuga. To je tista sila, zaradi katere ste padli s kolesa, če ste prehitro zapeljali v ovinek. Vse je v redu (razen bušk in potolčenih kolen), dokler ne pridete v šolo in vam potem učeno razložijo, da centrifugalne sile ni.  

Gulp, kako da ne? 

Kaj sem pa potem čutil? Kaka misterična sila me je potem vrgla ven iz ovinka? 

Da so stvari še bolj čudno, vam potem razložijo, da resnično obstaja neka druga sila, ki se ji reče centri-pe-pe-pe-talna sila. 

Centri-pe-pe-kaj-že sila? 

Torej, centri-kaj-že sila je resnična, centrifugalna pa je en neobstoječi blef. Da, prav ste prebrali. Ne glede na mojo ali vašo izkušnjo.

Tu lahko nehate brati, ker bo sledilo nekaj 'učene' razlage. Ampak potem boste zgrešili poanto. Saj veste, moralka sledi na koncu.

Predstavljajte si, da se sprehajate s prijateljico po ulici. Hodita vzporedno, kot je narisano na skici. (V fiziki imamo radi skice.) Zavila naj bi levo ampak vi ste tako zatopljeni v pogovor, da pozabite zaviti, prijateljica pa zavije in trči v vas. Niste vi trčili v prijateljico, vi ste šli še naprej naravnost. Ona je zavila in trčila v vas. In vi ji rečete: "Pazi malo! Kaj rineš vame?!" - "Samo zavila sem, zakaj pa ti nisi?" (OK, ta dialog ne spada k učni uri, to je kar tako.)

V čem je štos? 

Ko  avto ostro zavije v križišču in vas pritisne k vratom, niste vi pritisnili ob vrata, ampak so vrata pritisnila ob vas. Tako kot prijateljica, ki je zavila, med tem ko ste vi pozabili zaviti in ste še naprej hodili naravnost. 

No, pa smo na koncu zatežene razlage. Avto je pod vplivom centri-pe-pe-pe-kaj-že sile zavil in pritisnil ob vas. Vi pa ste (blaženo nevedni, da avto zavija pod vplivom te čudežne sile) zaradi inercije še vedno hoteli iti naravnost. Evo, pa je avto pritisnil ob vas in še vam spremenil smer. 

Če nekdo opazuje od zunaj, to jasno vidi. Avto zavija pod vplivom tiste kaj-že-sile. 

Zaradi te čudežne, ampak resnične sile, planeti krožijo okoli sonca in ne odletijo v vesolje.

Centrifugalne sile ni. A je to težko razumeti, ker jo doživljamo osebno. Doživljamo, da nas 'vleče ven', dejansko pa nas avto vleče 'noter' v ovinek. 

Bravo, vzdržali ste do tukaj. Torej, v čem je moralka?

Osebna izkušnja je resnična, ampak razlaga, ki jo izpeljemo na osnovi osebne izkušnje, ni vedno pravilna. 

Nekdo, ki gleda od zunaj, lahko vidi bolj pravilno, oziroma si razloži bolj pravilno. 

Torej, ko boste naslednjič dejali, 'jaz vem, ker je to moja osebna izkušnja', pomislite, da osebna izkušnja še ne pomeni, da si stvari pravilno razlagate. Koristno je stopiti ven iz svoje osebne perspektive in pogledati na dogodke od zunaj.

Hvala ker delite
in komentirate na FB 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Meditacija št. 1 na svetu